Dobro čuvana tajna mnogih žena – trudnička depresija

Počnimo od naslova – zbog čega bi to bila dobro čuvana tajna? Pokušat ću objasniti na slijedeći način. Nedavno sam na svom IG profilu (@mamologija_mame_psihologinje) pitala svoje pratiteljice koja im prva riječ padne na pamet kad zamisle trudnicu. Dobila sam slijedeće odgovore: predivna, sjaji, “pa to sam ja”, sjajna, umorna, sreća, život, sretnica, blagoslov.

Drugi dan sam ih pitala koja im prva riječ padne na pamet kad zamisle osobu koja pati od depresije. Dobila sam slijedeće odgovore: tišina, tuga, tužna, rane, tužna, izgubljena, težina u prostoriji s njom, bezvoljna, sama, neshvaćena, potrebita, bezvoljna, skršena, potištena, prazna.

Svi opisi iz prvog pitanja, izuzev “umorna” su jako pozitivni i aludiraju na zahvalnost radi novog života. Svi primjeri iz drugog pitanja su teški i tako dobro opisuju depresiju. Toliko dobro da sam se zapitala koliki je broj osoba to iskusio na svojoj koži.

Vjerujem da je sada lakše odgovoriti na pitanje zbog čega skrivati trudničku depresiju. Ako su očekivanja okoline da bi trudnica trebala sjajiti, biti sretna, osjećati se blagoslovljeno, kako onda priznati da se zapravo osjećate tužno, bezvoljno, samo, potišteno i prazno. Kako objasniti okolini koja od vas očekuje pozivitvne emocije da se vi osjećate sasvim drugačije, da se osjećate potrebito, izgubljeno, puna rana. Odgovor se također krije u opisu depresije – postoji težina u prostoriji s osobom koja pati od depresije i ne osjeća se samo ona bezvoljno, nego se i osobe oko nje osjećaju bespomoćno jer ne znaju kako pomoći osobi koju vole i do koje nam je stalo.

Vrlo slično se osjećaju i žene koje pate od postporođajne depresije. Nedavno smo i o tome raspravljale. Žene koje su to proživjele često su opisivale da su se osjećale neshvaćeno. Okolini nije bilo jasno zbog čega se tako osjećaju, pogotovo u situacijama gdje imaju uz sebe partnera koji ih voli, dom i naravno zdravu i sretnu bebu. Tu se javljaju često osjećaji krivnje i srama, te žene ne traže stručnu pomoći ili čak ni pomoć svojih bližnjih.

Nedavno sam naišla na odličan citat Andrewa Solomona koji je opisao svoju borbu s depresijom na slijedeći način “The opposite of depression is not happiness, but vitality, and it was vitality that seemed to seep away from me in that moment.” Rekla bih da se to savršeno podudara s vašim opisima depresije “bezvoljna, sama, neshvaćena, potrebita, bezvoljna, skršena, potištena, prazna”.

Teško je uprijeti prst u uzrok i reći zbog toga se dogodila depresivna epizoda. Postoji mnogo razloga. Ponekad dođe do kemijskog disbalansa, ponekad je uslijed teških životnih okolnosti, ponekad dođe kao reakcija na dugu borbu koju je osoba proživjela, ponekad jer nas neki trenuci u životu podsjete na stare rane iz djetinjstva i traume koje smo proživjeli i ponovno nas vrate u to stanje. Vrlo često je kombinacija različitih faktora i baš zbog toga je važno pronaći VAŠ način borbe s depresijom. Možda će je netko prevladati uz pomoć okoline, možda uz pomoć stručnjaka, možda lijekova, možda psihoterpaije, možda će pomoći promjena životnih okolnosti u kojima se nalazimo poput napuštanja nasilnog partnera. U svakom slučaju važno je znati da pomoć postoji, da je dostupna i da niste osuđeni patiti u tišini.

Sa zdravstvenog stajališta, trudnička depresija nije nimalo bezazlena. 14 posto svih trudnica pati od neke vrste depresivnog poremećaja. Neliječena depresija u trudnoći povezana je s nizom zdravstvenih problema poput hipertenzije, preeklampsije, dijabetesa i niske porođajne težine kod djeteta. Mora se priznati da trudnice imaju jako visoku razinu zdravstvene zaštite u RH, no ono što je po meni problematično je da se često zaobilazi mentalno zdravlje, a fizičko i mentalno zdravlje se gledaju posve odvojeno. Zbog toga je još važnije da se svatko od nas odgovorno odnosi prema vlastitom mentalnom zdravlju, ali i da vodi brigu o mentalnom zdravlju svojih bližnjih. Kao i u mnogim slučajevima i ovdje je jako važno naglasiti da ako majka bude dobro (i psihički i fizički), da su jako velike šanse da i dijete bude dobro, a to bi nam svima trebao biti zajednički cilj oko kojeg bi se trebali usuglasiti.

Ako se vi ili netko u vašoj okolini osjećate depresivno i sumnjate da se radi o depresivnom poremećaju, evo što možete učiniti.

  1. ISTRAŽITE. Pokušajte saznati što više o trudnoći, postoporođajnom oporavku (“babinjama”), razlici baby bluesa i postporođajne depresije, što je očekivano, a što nije. Npr. uobičajena je pojava umora u prvom tromjesečju, ali ne takvog da imate problema s ustajanjem iz kreveta.
  2. POTRAŽITE STRUČNU POMOĆ. Postoje različiti oblici pomoći i zajedno sa stručnjakom možete otkriti što je ono što bi vama pomoglo. Nije sramota tražiti pomoć i traženje pomoći ništa ne govori o vama i vašim majčinskim vještinama.
  3. UMJESTO KRIVNJE, PORADITE NA PRIHVAĆANJU. Mnoge žene se osjećaju krivo i pitaju se “kakva sam ja to mama kad nisam sretna i stalno plačem” ili “hoću li ja uopće voljeti to dijete kad nisam uopće sretna u trudnoći”. Nemojte biti sami sebi najveći neprijatelj. Umjesto samooptuživanja, pokušajte razvijati empatiju prema samoj sebi. Npr. razmislite što biste rekli svojoj sestri ili najboljoj prijateljici kad bi vam se požalila kako se osjeća.
  4. SLUČAJTE. Ako vama bliska osoba pati od depresije, može vas preplaviti bespomoćnost jer želite joj pomoći, a ne znate kako. Najviše će pomoći slušanje, a manje nuđenje riješenja.
  5. CIJENITE MALE NAPRETKE. Nemojte zanemarivati male napretke i postignuća. Npr. “Pa naravno da i dalje pospremim kuću” ili “pa što to znači što sam se danas ranije ustala i otuširala”. Osobe koje pate od deprije znaju koliko je truda ponekad važno uložiti i u najmanje sitnice. Zbog toga izbjegavajte uspoređivanja i društvene mreže npr. “kakva sam ja to majka, ignoriram ovo dijete u trbuhu, a vidi kako su drugi sve pripremili, pravo malo carstvo od dječje sobe, tako se vesele i trude”.

Iskustvo depresije može biti jedno od težih živontih iskustva, no može se pretvoriti i u razdoblje rasta i vrijeme za zacijeljivanje rana i trauma koje su nastale u prošlosti. Taj put nije lak ni jednostavan ni kratak, ali je rezultat itekako vrijedan. Boriti se za (mentalno) zdravlje uvijek je dobra odluka.

Ako vas zanimaju ove teme malo više i trudnica ste, Mamasoon redovito organizira trudničke tečajeve, a ja vodim predavanje i raspravu upravo o ovakvim i sličnim temama – pripremi za porod i depresiji.

Osim toga, ne morate biti trudnica da biste potražili stručnu pomoć, a možete rezevirati termin za individualno savjetovanje na info@mamasoon.hr.

Tu smo, čujemo vas, niste sami.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s