STRES, HORMONI I PROBLEMI SA ZAČEĆEM

Zadnjih nekoliko tjedana, u nekoliko navrata sam se susrela s izjavama poput „Štitnjača mi je proradila od stresa“, „Bila sam kod ginekologa i poslao me na kontrolu hormona – misli da možda imam problema jer sam pod stresom“, „Ginekolog mi je rekao da je ta upala možda rezultat stresa“, „Kosa mi je počela opadati, a vjerojatno to ima veze i s hormonima, sve mi je to od stresa“.

No, nisam to čula samo od klijentica i prijateljica. Nedavno sam i u stručnoj literaturu naišla na opis jednog slučaja liječenja neplodnosti gdje je liječnik preporučio smanjenje stresa, pritom opisujući da pacijentica ima izazovan i odgovoran posao. Nepovoljan rezultat tretmana pripisao je nevoljkosti pacijentice da smanji stres.

Na našim radionicama za parove koji imaju problema sa začećem, kao jedan od većih problema iskristalizirao se problem u komunikaciji s okolinom. Objašnjavanje i opravdavanje zbog čega (još) nemaju djece, dovodi u stanje povećanog stresa.

Prema svemu ovome, možemo zaključiti da je stres posvuda i da nas prati. Ne samo da nas prati, nego se zavukao u svaku poru našeg bića, ometajući naše normalno funkcioniranje i praveći nas bolesnima.

Zbog čega to stres radi? Stres nije sam po sebi loš. On nas tjera da se suočimo s problemima, priprema naše tijelo za reakciju borba ili bijeg. Stres djeluje tako da stvara ogromnu količinu energije koja nam je potrebna da se suočimo s opasnostima. Problem nastaje što se u današnjem tempu života taj mehanizam prečesto koristi. To je odlično funkcioniralo davno prije kad smo morali bježati od grabežljivaca u svoju spilju, no danas kad smo u stanju stresa jer nastojimo što prije stići na posao, živciramo se radi gužve, ne možemo noću spavati jer ne znamo kako ćemo platiti račune, trčimo između jedne, druge i pete obaveze, kad se bojimo za svoj posao jer nećemo stići obaviti sve u zadanim rokovima. Kad svakodnevno iscrpljujemo svoj organizam na takav način, on nam na kraju pošalje poruku – ne mogu više ovako. Tada na scenu stupaju razni zdravstveni problemi.

Kao što sam rekla u uvodu, ponekad nam ne treba dijagnoza liječnika, a kako bismo i sami prepoznali da naši zdravstveni problemi imaju veze sa stresom. Kako sam nedavno čula na jednom predavanju o stresu – muškarcima će zakazati često krvožilni sustav, a ženama reproduktivni. No to nije jedini slučaj. Različiti problemi s kožom, respiratornim sustavom, bolovima u kralježnici, glavoboljom, čestim obolijevanjem – sve je to signal tijela da mu se teško nositi sa stresom.

S obzirom da je moj fokus trenutno na radu s trudnicama i parovima koji imaju problema sa začećem, upravo ovdje možemo vidjeti da stres ima značajnu ulogu. No, može li se taj stres smanjiti pukom željom?

Ako ste do sada imali problema s reproduktivnim zdravljem, moguće je da ste se susreli s preporukom da smanjite stres. Kako ste se tada osjećali? Iz mog iskustva, ali i iskustva parova s kojima radim – rezultat nije smanjivanje stresa, baš suprotno – povećanje stresa. Kad čujete takvu poruku, jako se lako osjetiti krivima. Može se javiti osjećaj krivice, popraćen samooptužujućim mislima – Ja sam kriva jer sam pod stresom i jer ne mogu ostati trudna. Rezultat – žene se osjećaju nažalost još lošije i pod još većim stresom.

Što je potrebno učiniti u tom slučaju? Svatko od nas je pod nekom vrstom stresa i svatko tko je poželio smanjiti stres, shvatio je da to nije uopće lako iz jednostavnog razloga jer svijet oko nas neće stati, kao ni naše obaveze, samo jer mi to želimo. Neće šef produžiti rokove jer smo mi pod stresom i jer vam svim srcem želi da smanjite stres i ostanete trudni. Također, neće ni gužva u prometu nestati jer vi morate smanjiti stres i to nepovoljno utječe na vaše hormone. Budući da ne možemo mijenjati svijet, možemo napraviti nešto kako bismo promijenili sebe i poboljšali svoje zdravlje.

  1. MIJENJAJTE ŠTETNE NAVIKE

Iako nam kofein, nikotin i povremeno alkohol mogu donijeti privremeno olakšanje u nekim situacijama, zapravo odmažu našem organizmu u borbi sa stresom.

  1. KRENITE VJEŽBATI

Ovog puta to nemojte napraviti kako biste izgubili ona tri kilograma koje ste skupili preko blagdana, nego kako bi vježbanjem izbacili svu onu napetost koju akumulirate tijekom dana. Ne morate se čak ni učlaniti u neke programe organiziranog vježbanja, krenite od žustre šetnje do doma s posla, umjesto tramvaja. Za pozitivni utjecaj vježbanja, ne morate se baš ludo oznojiti niti dobiti upalu mišića, dovoljno je ponekad samo protegnuti noge.

  1. POČNITE PRAKTICIRATI PROGRESIVNU MIŠIĆNU RELAKSACIJU (ILI MEDITACIJU)

Pridružite se lokalnoj grupi joge gdje ćete naučiti osnove pravilnog disanja ili skinite aplikaciju na mobitel koja će vam u tome pomoći. Svjesno disanje koje vodi tijelo u stanje opuštenosti ima brojne blagodati na naš organizam, a prvenstveno pomaže u otpuštanju napetosti koju stvara stres.

  1. UKLJUČITE SE U PSIHOLOŠKE RADIONICE ZA PAROVE KOJI IMAJU PROBLEMA SA ZAČEĆEM

Kognitivno – bihevioralna psihoterapija je oblik terapije koji daje najbolje znanstveno potvrđene rezultate. Budući da mnogi naši zdravstveni problemi, pa tako i problemi sa začećem, počinju sa stresom, ali i stvaraju dodatni stres zbog nemogućnosti začeća, problema s okolinom, problema u partnerskom odnosu, problema na poslu, kao i financijskih problema, ponekad je idealno rješenje pomoć stručnjaka.

Upravo iz tog razloga, Mamasoon i ja osmislili smo program radionica u koji se možete uključiti i dobiti pomoć koja vam je potrebna. Niste sami u borbi sa svojim problemom, nažalost mnogi se muče s istim ili sličnim problemima, a organizirana pomoć postoji.

Za sve informacije o terminu, popunjenosti i cijenama radionica, obratite se na info@mamasoon.hr.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s