POVRATAK NA POSAO POSLIJE PORODILJNOG I ČETIRI KORAKA DO VEĆEG BALANSA

Koliko puta ste se za vrijeme porodiljnog uhvatile da razmišljate o povratku na posao? U razgovoru s nekoliko mama, shvatila sam da puno njih o tome razmišlja, pa i svakodnevno, pogotovo kako se bliži kraj roditeljskog dopusta. Tko će čuvati dijete, kako će izgledati dani, kako se organizirati, tko će voditi djecu u vrtić iz vrtića, tko će ih čuvati ako se razbole i sl. O tome se često nadugačko i naširoko razmišlja i diskutira, a mame ponekad u tišini pomisle kako jedva čekaju vratiti se na posao jer će konačno imati priliku za odrasle razgovore, obući odjeću koja nije trenerka i majica umrljana s ostacima hrane i mlijeka koje je procurilo, a i možda je olakšanje da nitko ne ide za vama i viče „mama, mama, mama“. Nekima je to teško reći na glas jer će se uvijek naći dežurni dušebrižnici i reći, pa kakva ste vi mama kad ne uživate biti cijelo vrijeme doma s djetetom i koliko mama bi dalo sve da to mogu. Naravno, to svakako ovisi i o vrsti posla koji radite i vašoj ljubavi prema onome što ste radili prije. Nije isto radite li u pekari s jako velikim prometom u smjenama, ili uredski posao koji vas ispunjava i koji volite.

Kako god bilo, period kad se vratite na posao nije lagan. Nikome. Dijete plače za vama, vama je teško slušati vašu bebu kako plače, preznojavate se jer vidite da ćete zakasniti ako se još jednom vratite objasniti kako ga nahraniti i da ga zagrlite, rokovi na poslu neće imati razumijevanja za vaše separacijske anksioznosti, ostatak obitelji se vjerojatno navikao da ste vi doma i da ćete dočekati poštara, obaviti špeceraj, ispeglati veš i obaviti ostale kućanske poslove. Odjednom, vratite se svi popodne doma i više ne znate otkuda krenuti – od djeteta koje je cendravo i nervozno i ne želi da ga spustite dolje jer se jako zaželio mame, hrpe suđa koja vas čeka, ručka/večere koji bi se trebao skuhati, a da i ne spominjem da ste umorni od posla, rado biste sjeli i odmorili, ali vidite da se to jednostavno neće sada dogoditi. Kako to obično biva, kad imate privid da ste malo ušli u svakodnevicu i privikli se, onda se jedno od djece razboli, a velika je vjerojatnost za to ako je bebač krenuo u jaslice, kreće novi krug borbe za usklađivanje poslovnih i privatnih obaveza.

Moja pokojna mentorica je uvijek govorila da je najveći izazov naći ravnotežu između privatnog i poslovnog života. Kao i žene koje nisu još postale majke, i ja sam tad mislila naivno kako tu i nema prevelikog problema – dijete ide u jaslice/vrtić, roditelji na posao i to je to. Kao što malo toga u životu bude besprijekorno i kako smo očekivali, tako se i puno roditelja nađe zapetljano u svojim obavezama, često osjećajući grižnju savjesti ili noseći se s različitim osjećajima frustracije ili krivnje jer imaju dojam da su podbacili na jednom području, bilo da je to na poslu, bilo da je to u odnosu prema našoj obitelji. Nažalost, ne postoji jednostavni recept ni čarobni štapić koji bi riješio sve viroze, bolovanja, nerealne rokove na poslu, gužve u prometu i neispeglano rublje, no postoji nekoliko stvari koje možete imati na umu, a kako bi sebi olakšali ovaj izazovan period.

  1. SEPARACIJSKA ANKSIOZNOST – ili zbog čega moje dijete tako neutješno plače?

Dobra vijest je da plače. Ne samo da svi plaču, nego je jako velika šansa da ako dijete plače za vama dok odlazite da ste na najboljem putu da kod vašeg djeteta razvijete sigurnu privrženost, da razvijate dobar i povezujući odnos. To znači da ste dobra mama, a baš takvu vaše dijete treba. Ne savršenu, nego svoju mamu, baš takva kakva je, koja ga voli i koju on voli.

  1. ORGANIZACIJA JE POLA ZDRAVLJA

Velika očekivanja mogu prouzrokovati i velik osjećaj frustracije ili krivnje ako ih ne ispunimo. Nedavno sam pročitala članak jedne supermame i baš mi je zapela za oko rečenica „djeca su bila dobra, a kuća je blistala“. To je nekakav ideal koji je ponekad teško dostići jer je realnije da netko plače, netko se svađa, ručak je za to vrijeme zakipio, a pod je opet prekriven svim i svačim, od igračaka, do pokojeg zalutalog keksića. Kako se nositi s osjećajem krivnje, pisala sam u tekstu Saga o majčinskom osjećaju krivnje. Što je suprotno od grcanja u kaosu – pokušaj organiziranja zaduženja, pronalaženja vremena za sve obaveze ili križanja nečega što vam više nije prioritet.

  1. VRIJEME ZA ODMOR I OBITELJ

U zadnje vrijeme počela sam osluškivati žene starije od sebe. Bake koje su nekad bile mame. Što je ono za čim one žale? Jedna od najčešćih rečenica koju čujem je „Sad za unuke imam vremena, kad za djecu nisam imala vremena“. Gdje se to vrijeme izgubilo? U brizi o kućanstvu, u brizi za starije članove obitelji, u pokušaju građenja karijere ili zadržavanja posla kako bi se i dalje mogli platiti računi. Ti problemi nisu nestali s našom generacijom. I dalje su tu, nekima je i gore. Da, imamo perilicu suđa, ali radimo do 17:30, a ne do 15h. Doma s posla putujemo po 40 minuta, a ne 5-10 minuta. Neke stvari ne možemo primijeniti, ali ono što možemo je svjesno odabrati koji su nam prioriteti i kako ćemo iskoristiti vrijeme koje imamo za obitelj. Hoćemo li nesvjesno letjeti kroz dane, čekajući bolje dane – vikend, godišnji, ljetovanje, neko imaginarno vrijeme kad će nam biti bolje ili ćemo od ovoga što imamo napraviti najbolje što možemo. Za početak bih vam predložila jednu malu vježbu iz mindfullnessa koja bi vam mogla napraviti razliku. Svaki dan odvojite 15minuta za svoje dijete, svako dijete. Samo 15min u kojem ćete raditi s djetetom nešto što ono trenutno radi. Crtati, voziti autiće, plesati, pjevati, skakati po blatnim lokvicama. I samo to. Bez razmišljanja o poslu, mužu, svekrvi, večeri, bilo čemu. Bez usputnog obavljanja kućanskih poslova. Samo 15 min jedan na jedan.
Javite kako vam ide. Javite kakvu ste razliku osjetili.

4. POSJETITE NAS NA RADIONICI SPECIJALIZIRANOJ ZA POVRATAK MAMA S RODILJNOG DOPUSTA

Nedavno smo draga Maja iz Mamasoon i ja došle na ideju da bi svima koristilo pomoći mamama da lakše prebrode ovaj izazovan period. Stoga smo osmislile radionicu baš po mjeri mame koja se vraća na posao i želi postići što veći balans u svom životu, smanjiti stres i povećati svoje zadovoljstvo i poslom i obiteljskim životom.  Ako ste se pronašli u dosad navedenim opisima i problemima s kojima se susrećete, nemojte oklijevati, javite nam se i prijavite za slijedeći ciklus radionica. Možete se prijaviti putem info@mamasoon.hr.

Radujemo se Vašem dolasku!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s