JEDAN DAN U ŽIVOTU SAVRŠENE MAJKE – realnost ili perfekcionizam

Svatko želi sve najbolje za djecu. Pogotovo svoju djecu. U slučaju da se pitate radite li dobro svoj posao kao roditelj, proći ovom listom, ne bi trebalo biti teško. Pa krenimo redom. Da bi bilo lakše i shvatljivije, sastavila sam opis obveza savršene majke. Naravno, to može biti i otac, sigurna sam da će se mnogi pronaći u ovom opisu.

Ustajete prije svih što donosi čitav niz blagodati i za Vašu obitelj i za Vas. Imate vremena za jutarnju meditaciju/molitvu/vježbanje. Jutro je i odlično vrijeme za pisanje dnevnika, reflekciju, čitanje omiljenih knjiga i sl. Svojoj djeci ćete, naravno, pripremiti kuhani obrok kako bi imali svjež ručak kad se vrate doma gladni nakon vrtića/škole. Hranu kupujete iz provjerenih izvora, bez nepotrebnih pesticida, hormona rasta i ostalih štetnih stvari. Naravno da znate  gdje nabaviti superprovjerenu i kvalitetnu hranu, kao i da imate novca za takvu vrstu prehrane. Za vašu djecu sve najbolje.  Nakon toga možete u miru pripremiti doručak od cjelovitih žitarica, orašastih  plodova, jaja i voća svojoj djeci kako bi najbolje započela dan. Vaša djeca će biti zahvalna, kao i njihov imunitet. Svakako (ni)ste uvrstili mlijeko jer već i ptice na grani znaju da to (ni)je zdravo. Sebi ćete natočiti, i u miru popiti, prvu šalicu jutarnje kave, zajedno s mužem, naravno.

Sretna majka je dobra majka. To se, naravno, odnosi i na pitanje vašeg zaposlenja. Vi (ne)radite jer vas to čini sretnom, ne radi tričarija kao što su krediti, računi, nova sportska oprema za djecu i njihove aktivnosti. Djeci pružate primjer kako treba graditi svoje potencijale, vjerovati u sebe i da, ako imaš volje, ne postoje ni stakleni stropovi, ni neisplata plaća. Ako pitate savršenu majku, posao je jedna stalna samoaktualizacija.

Kao majka upućeni ste u sve vrtićke, školske i izvanškolske aktivnosti svoje djece. U svako doba noći i dana znate kad su informacije, kad je roditeljski sastanak,  što je četvrtkom popodne – nogomet ili balet. Sigurno nikad niste pobrkali ili zaboravili koju obvezu.

Popodne je vrijeme relaksacije za vas i djecu. Kao svaka druga savršena majka,  znate da je za vašu djecu najvažniji svježi zrak. Ne postoji loše vrijeme, nego samo loša odjeća i obuća. Tako vaši mali istraživači uživaju na svježem zraku, otkrivajući čari svakog godišnjeg doba.

Naravno da ih, kad se sretnete, pitate kako se osjećaju ili kako su proveli dan. Svakako ne zamarate djecu tričarijama kao: “Jesi jeo”?ili “Što ste danas jeli?” Razgovarate o osjećajima i razvijate kod djece emocionalnu inteligenciju.

Svakako uvijek pronađete vrijeme za slobodnu igru. Znate da je djeci igra neophodna i da je hrana za njihov mozak. Znate da bez fizičkog pokreta nema napredovanja za vaše dijete, i intelektualnog i razvoja motorike. Igra među vašom djecom teče baš tako – slobodno, a sukobe jedva dočekate jer su oni izazov i prilika da nešto naučite – umijeće riješavanja konflikta, umijeće pregovaranja, osvještavanja ljutnje, što u ljutnji je dozvoljeno, a što nije. To primjenjujete od najranijih dana, pa vaša djeca znaju iskomunicirati sve svoje potrebe, još otkad su uz pomoć baby signsa davali vam do znanja što trebaju.

Svi trebaju majku, pa osim slobodne igre, vi se rado igrate s njima njihove igre. Sjednete na pod i svako popodne crtate/igrate čovječe ne ljuti se/pikado. Ne puštate dijete da pobijedi, naravno, jer znate da će tako ojačati i da će razviti upornost i  naučiti nositi se s gubitkom. Tako vas poslije svake izgubljene partije  pita za savjete kako poboljšati svoju igru, a sigurno ne baca igre na pod kako to već rade djeca nesavršenih majki.

Osim slobodne igre, vaša djeca su i vrsni sportaši, pričalice engleskog i svirači violine/klavira i već svega ostalog prema vašim i njihovim interesima. Tko dijete nije upisao poslije treće godine na neku izvannastavnu aktivnost, pitanje je kako će se to dijete upisati na postdiplomski, to, naravno, svi znaju.

Vaša djeca jedu nekoliko kuhanih obroka dnevno i zasigurno im za večeru ne servirate žitarice ili tople sendviče kako ste vidjeli da neke majke to rade. Pekarnica je vašoj djeci nepoznat pojam kao i restorani brze hrane. Čudite se i obiteljima koji naručuju hranu jer uz malo mašte, bacanja glutena kroz prozor i uzgajanja rajčice na balkonu, svatko može imati brzo pripremljenu i zdravu večeru.

Poslije večere je vrijeme za pripremu za spavanje, čitanje priča i rezimiranje dana. Vaša djeca tonu u san, dok ste vi došli do kraja priče. Svakako više ne čitate bajke koje su vama čitali roditelji, poput Crvenkapice ili Snjeguljice, nego psihoedukativne slikovnice koje ih uče socijalnim vještinama, načinima izražavanja emocija i razvijanja njihove mašte. U vašim slikovnicama nitko nikome ne izvadi srce kao dokaz da je nekoga ubio.

Dan se priveo kraju za vašu djecu, ali ne i za Vas. Sad je vrijeme da uredite svoj dom, ali vrlo brzo ćete to završiti. Vaša djeca sama čiste za sobom, znaju kako koristiti ekološki pripremljene deterdžente jer se vodite Montesorri metodama odgoja i kod kuće. Osim što pospreme svoje igračke, operu i WC, kao i površine svoje sobe. Za svaki slučaj, vi počistite ostatak stana, a sve koristeći materijale i sredstva koja ne škode ni vašim ljubimcima, djeci, mužu, šefu, okolini i sl. Naravno da imate i kućne ljubimce jer je to način kako se vaša djeca uče obvezama i razvijaju emocionalnu inteligenciju. Tko ih vodi van – pa naravno svi vi skupa jer otkada imate kućne ljubimce i vaša djeca provode dane na svježem zraku pa im je imunitet odličan.

Poslije kućanskih obveza posvećujete se svom partner i  vašem odnosu. Vrijeme za vas vam je apsolutni prioritet i nerijetko se znate zapitati kako drugi tako mogu zanemarivati svoje odnose ranim lijeganjem u krevet, kad vi znate što vam je dragocjeno. Osim toga, vježbate.  Na taj način svakako vodite računa o  svom izgledu.  Čitate knjige. Gledate najnovije serije zajedno s vašim partnerom kako bi sutra uz kavu mogli raspraviti s kolegama događaje iz najnovije sezone omiljene vam serije.

Spavate puno jer znate da je san najvažnija investicija u vaše zdravlje. Legnete sretni i ispunjeni jer to Vašoj djeci treba – sretna majka kako bi i oni bili sretni.

Zvuči li Vam ovo nadrealno? Zvuči li kao nešto što ne stane u 24 sata? Zvuči li ovo kao da je prevelik teret? Zvuči li Vam ovo  kao teror sreće i pozitivnih osjećaja?

Ako ste na neko od ovih pitanja odgovorili DA, onda mislim da ste u pravu, barem s mojeg stajališta. Jedna od najbolje skrivenih istina o odgoju djece je da djetetu NE treba savršena majka. Djetetu je potrebna DOVOLJNO DOBRA majka, a to je majka koja zadovoljava potrebe svojeg djeteta i čije potrebe nisu veće od potreba njezinog djeteta. Stoga, iako vas okolina, mediji, prijateljice i društvene mreže nastoje uvjeriti da postoji jedan savršen put do roditeljstva, to zapravo nije istina.

Istina je da je težnja savršenstvu zapravo perfekcionizam koji je u psihologiji okarakteriziran kao kognitivna distrorzija, dakle ne kao kognitivna vrlina. Perfekcionizam nas iscrpljuje, dovodi nas u stanje česte frustracije i osjećaja krivnje jer su zahtjevi postavljeni previsoko da se svakodnevno mogu ispunjavati. Kad neprestano imamo ispred sebe sliku savršene, idealne majke, a suočni smo sa samima sobom, razlika između realnog i savršenog može vas odvesti u depresiju i osjećaj bespomoćnosti, a ne u stanje blaženstva i one poznate krilatice sretna mama – sretno dijete.

Opustite se i neka vam potrebe vašeg djeteta budu najbolji vodič što i kako napraviti. A savršenstvo – to ostavite onima koji još nisu naučili da jednorozi ne postoje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s