Mamasta lektira – što je na mojoj must read listi?

Nedavno sam rekla sestri da ću napisati post o tantrumima, a ona me blijedo pogledala i pitala “A što je to?”. Blaženo bilo neznanje jedne inženjerke koja (još) nema dvogodišnjaka. Za razliku od moje sestre koja još nije ušla u svijet majčinstva, većina budućih majki i onih koje su to već postale, vole gutati knjige o trudnoći, majčinstvu i bebama, razvoju djece i pravilnoj njezi. Nisam ni ja bila iznimka. Kad sam ostala trudna, važno sam odmah ušla u knjižaru i kupila najdeblju knjigu o trudnoći koja je bila na polici. Malo zatim, moja kolegica me opskrbila s buntom knjiga koje je ona kupila. Ne budi lijena, a pošto sam morala dio prve trudnoće mirovati, pročitala sam jaaako puno toga.

Većinom knjiga o trudnoći nisam bila pretjerano oduševljena jer su sve djelovale kao neka vrsta kamilica – pod tim mislim da niti smrde, niti miriše, niti daju pretjerano dobre niti korisne savjete. Ono što je odlično u većini tih knjiga jest da imaju pregled razvoja ploda po tjednima i to je jako lijepo i uzbudljivo čitati, pogotovo u prvoj trudnoći. “Vidi, sad mu je srce počelo kucati!”, “Vidi, sad su mu počeli rasti noktići!” i sl. Ako kao i ja imate doma malo dijete, u drugoj trudnoći navečer kad todler zaspe se sjetite da ste trudne, povremeno ako imate vremena bacite pogled na razvoj djeteta, ali češće ostanete iznenađeni kod doktora na ultrazvuku kako je beba već toliko velika.

S druge strane, postoji nekoliko knjiga s kojima sam apsolutno oduševljena i koje su se pokazale kao odlična investicija u dužem majčinskom stažu. U rubrici Preporuke za čitanje pokušat ću navesti najbolje knjige o majčinstvu, bebama i djeci, koje sam pročitala i koje bih i drugima preporučila s objašnjenjima zašto baš te knjige smatram da su must read.

Prva na redu od tih knjiga, a koja je meni omiljeno štivo kojem se često vraćam je GODINE PRVE: ZAŠTO SU VAŽNE, Vodič za roditelje i stručnjake koji rade s djecom predškolskog uzrasta, a koji su napisali Milivoj Jovančević i sur.

Ova knjiga sadrži sve što trebate znati za početak o roditeljstvu, razvoju odnosa sa svojim djetetom, o razvoju inteligencije i mozga, njezi djeteta, postporođajnoj njezi i vježbama za majke, prehrani dojenčeta, najčešćim poremećajima u djece, što treba znati o cijepljenju, poticanju komunikacije, kao i razvoju slušanja, govora i motorike, najčešćim bolestima u djece i načinima kako se nositi s njima, važnosti autosjedalica, putovanjima, teškim stvarima poput boravka djeteta u bolnici, pravima pacijenata, trudnica, majki i djece, objašnjenje Apgara i percentilnih krivulja, te dodaci s vježbama za dijete, masažom, prvom pomoći kod gušenja i oživljavanja. Kao što vidite, kad to savladate, savladali ste sve. Šalu na stranu, knjiga je jako praktična i pisana od strane stručnjaka koji su svaki dan u doticaju s djecom što uvelike olakšava primjenu savjeta i razrješenje kojekakvih nedoumica, ukoliko ih imate. meni su najdraži dijelovi knjige (naravno), pisani od strane psihologinje mr.sc. Mirjane Šprajc Bilen koji prekrasno ilustriraju nježan odnos majke i djeteta i nenametljivo upućuju na uspostavljanje harmoničnog i sretnog odnosa majke i djeteta.

Briga o sebi

Osim toga, od neprocjenjive važnosti su mi bili praktični savjeti o učestalim bolestima kod djece, načinima skidanja tepmerature i ostalim manjim problemima koji se ne mogu izbjeći kad imate malodijete, a važno je ispravno reagirati. Nitko se nije rodio da zna sve o temperaturi kod male djece, što napraviti kad beba od dva mjeseca ima temperaturu, a što dvogodišnjak, kako izaći na kraj s atopijskim dermatitisom i kašljom i sl. Jako su mi bile korisne i percentilne krivulje (to su krivulje koje pokazuju uobičajeno dobivanje na visini i težini kod djece) pošto su oboje moje djece sitnije građe, pa mi je bilo bitno pratiti napredovanje na težini i da ne ispadnu iz svoje krivulje. Važno je znati općenita pravila dohrane beba i uvijek je korisno imati orijentacijsku tablicu uvođenja pojednih namirnica, a vrlo jednostavna za upotrebu, prikladna podneblju i realna se nalazi u knjizi. Od svih stvari koje su mi se svidjele u knjizi, promijenila bih jedino recepte za pravljenje kašica za bebe jer su po meni nejasni, obiluju savjetima za upotrebu šećera i soli, a to je nešto što sam izbjegavala dodavati u prehranu svoje djece u prvoj godini života. Kako smo moja zvjerčica i ja lutale po bespućima dohrane, mogu reći da sam puno toga proučila i ima drugačijih recepata koje sam na kraju upotrebljavala, koje djeca vole, a ne uključuju navedeno.

Sad kad sam Vam napisala sve o jako pametnoj i korisnoj knjizi, red bi bio da Vam za slijedeću na listi preporučim neku zabavnu i duhovitu uz koju ćete se pošteno nasmijati. Meni omiljena takva je French Children Don’t Throw Food Pamele Druckerman, ali o njoj slijedeći put. Ako ste čitali koju od ovih knjiga javite, kao i poneku vašu preporuku za čitanje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s